Milyen volt Cipruson animátorként dolgozni?

Miért indultam el?

Mint, ahogy mindenki én is nagy reményekkel fejeztem be a főiskolát. Arra gondoltam, hogy majd én leszek az egyik szerencsés kivétel, aki rögtön talál jó munkát a szakmájában. Hamar kiderült számomra, hogy ez nem így lesz és a pár éves suli melletti hostess és promóter tapasztalatommal meg a féléves gyakornokságommal nem érek sokat. Csalódott voltam, mivel reméltem, hogy a diploma mégis csak számít valamit. Miután ezen túltettem magam, gondoltam egyet, hogy amúgy is jobban meg akarok tanulni angolul és egy külföldi munkatapasztalat is jól jöhet, ami hátha megkönnyíti a jövőmet. Meg is beszéltem Tomival (akivel párban együtt csináljuk a blogot és mindig is nyaggatott, hogy jó lenne egyszer kimenni dolgozni valahova és kipróbálni magunkat, egy ismeretlen környezetben is), hogy menni szeretnék Ciprusra. Szerintem ő ezt csak komolytalan fellángolásnak vette, így nem nagyon foglalkozott vele. Amikor elküldtem a jelentkezésünket és egy hét múlva már indulnunk kellet, akkor már tudta, hogy nem csak egy fellángolás volt. Így egy hetünk maradt mindent elrendezni és meglepetésszerűen felmondania a munkahelyén.

Miért Ciprus?

Az egyik barátnőm már dolgozott ott pincérként és ajánlott egy közvetítőt a DelRey-t, írtam is nekik és jött a válasz, hogy első szezonos animátoroknak Ciprust ajánlják és lehet még jelentkezni. Ciprus mellett görög és spanyol szigetekre is közvetítenek munkavállalókat pincér, mosodai, animátori és konyhai kisegítői pozíciókra.

Megbeszéltük Tomival, ha fejleszteni szeretnénk magunkat angolból, akkor mindenképpen az animátor pozíció lesz a legjobb. Mindemellett nagy volt bennem a tettvágy, szerettem volna elnyerni egy jó kis munkát külföldön. Felvettem a kapcsolatot a DelRey-el és megírtam az angol nyelvű önéletrajzainkat és a motivációs leveleket. Erre volt szükség a jelentkezéshez, illetve a ciprusi animátor közvetítő céggel folytatott rövid telefonbeszélgetésre. A szezon április végén és május elején kezdődik, így kötött minket a tréning hét. Azt mondták arra mindenképpen érdemes kimenni, mivel ott felkészülhetünk a különböző játékok szabályainak megtanulására. Így is történt. Mint leendő animátorok egy héten keresztül folyamatosan, mindenféle sportot és szórakoztató tevékenységet tartottunk egymásnak, közben megtanultuk, hogyan tudjuk elmagyarázni a szabályokat és élvezetessé tenni a játékokat, mindemellett minidisco táncokat is tanítottak nekünk, mert az animátoroknak a gyerekeket is szórakoztatni kell. Ez nagyon viccesnek bizonyult, sokat nevettünk egymáson. A tréning hetet nem fizették, ellenben kaptunk reggelit és vacsorát és egy jól felszerelt apartmanban laktunk. Ezzel, úgy voltunk, hogy belefér, de az már kevésbé tetszett, hogy elméletileg azt mondták, hogy mindenkinek van biztos állása, aki kikerült a tréninghétre, ehhez képest menedzserek és animátor csapatvezetők jöttek a különböző hotelekből interjúztatni minket.

Kezdtük, úgy érezni magunkat, mint a gyerekotthonban váró gyerekek és vártuk, hogy valaki elvigyen minket. Tomival egy fontos szempontunk volt párként, hogy együtt lakjunk. Rajtunk kívül volt még egy pár, őket egy egymás melletti hotelben helyezték el, így ezt figyelembe vették, bár azért bepróbálkoztak a külön rakással, de mi mondtuk, hogy akkor köszönjük, megyünk haza. Így végül mégis sikerült egy helyre kerülnünk, mert pont kerestek egy lány animátort, meg egy fiút a csapatba. A többieknek is lett helye, de volt, akinek nem tetszett a szálloda, ahová került és átment máshova. Természetesen haza is mentek néhányan és olyan is volt, aki inkább átment egy bárba, vagy mosodába dolgozni. Ha már kint vagy 1-2 hónapot a helyismeret révén könnyen tudsz magadnak találni más munkát is, ha úgy alakul. Nem mindenkinek tetszik az animátorkodás, de megér egy próbát. Az viszont tuti, hogy bármilyen ügynökségtől is mész ki, azt fogják beléd súlykolni, hogy csak 6 hónapra mehetsz és kevesebbre nem. Ez nem igaz. Nem olyan a szerződés, hogy ott tarthatnak. Nagyon sokan előbb elmennek, így ha nem is érsz rá szezon elején kezdeni, akár nyár közepén is ki tudsz menni vagy akár előbb haza is jöhetsz.

Ami még nem volt túl szép dolog, hogy az első munkahetet (benne volt a szerződésben, tudtuk) sem fizették még, mert ez volt a betanulási időszak. Utána havi 500 Eurót kaptunk és aki végig maradt az 600 Euró bónuszt. Mi végig maradtunk, de nem kaptunk 600 Euró bónuszt, mert ebből levonták a tb járadékot, amit az elején megbeszéltünk. Arra gondoltunk, jobb ha Cipruson fizetjük be a tb-ét (egy kicsit drágább, mint itthon), mert akkor tutira rendesen ellátnak (mert ha nincs ciprusi biztosításod, nem mindegyik kórházban kezelnek ingyen és ha pl. darabokban vagy nem tudod megmondani, hogy bocsi, de engem csak az xy kórházba vihettek, mert csak ott ingyenes az ellátásom). A legvégén nagy nehezen kaptunk is egy papírt, amit át kellett vinnünk a társadalombiztosító irodának, akik elpostázták a fővárosba, Nicosiába, akik elpostázták nekünk röpke 4 hónapra rá. (már eléggé aggódtunk, hogy nem érkezik meg a levél, de megérkezett). Ezzel a papírral tudtuk igazolni, hogy Cipruson, mint EU-s országban, befizettük a tb-ét és így már Magyarországon nem kellett még egyszer befizetni.

A ciprusi animátor hétköznapok:

Szállás:

Ha túlteszed magad rajta, hogy nem várnak gyönyörű szállással és kitakarítod, utána elkezded apránként észrevenni az előnyös részét is. A szállásunk 2 perc sétára volt a hoteltől tengerre néző erkéllyel, amit ingyen biztosítottak, mindemellett a hotelben reggelizhettünk, ebédelhettünk és vacsizhattunk, ami ha belegondolsz tényleg nagyon jó, mert a havi pénzedet a szórakozásra és kirándulásra költött pénzt leszámítva meg tudod takarítani.

Munkaidő:

Heti 6 napot 8-9 órában dolgoztunk. 3 részre volt osztva a napunk: délelőtt (10-12), délután (14-16) és este(19:30-23:30). A napszakok között volt pár óra szünetünk, amit strandolással és pihenéssel tudtunk tölteni. Tominak délelőtt volt egy napindító petangja amit egy gyerek vízilabda követet, délután pedig ping-pong/billiárd, utána egy foci/röplabda és végül a nagy érdeklődést kiváltó felnőtt vízilabda,(mindenki várta már, hogy vízbe mehessen lehűteni magát) ez 6 hosszú hónapon keresztül, minden nap. Én reggel nyújtást tartottam és aquaaerobic-ot, délután pedig darts-ot és jógát. Minden második nap, a csajos progikat a csapatvezetőnk tartotta és én voltam a kids clubban és gyerekekre vigyáztam. Egy két hotelben, mint nálunk, még a vacsora közben érkező vendégek köszöntése is az animátorok feladata, ami még 1 óra plusz munkát jelentett naponta (nem épp a legizgalmasabb/leghasznosabb időtöltés..). Este beszélgettünk a vendégekkel, hogy milyen napjuk volt, meg ilyesmi. Sok barátot szereztünk, amihez hozzásegített minket az, hogy napközben több emberrel is megismerkedtünk a programok alatt és este már ismerősként elegyedtünk beszédbe. Főképpen a darts, a petang, a ping-pong és a billiárd alatt volt a legjobb hangulat és nagyon sokat viccelődtünk. Eleinte azt gondoltuk, hogy gáz odamenni emberekhez bájcsevegni a nyaralásukon, amikor valószínűleg inkább a családjukkal akarnának foglalkozni és nem velünk. Ebben tévedtünk. A külföldiek (a mi hotelünkben Nagy-Britannia és Oroszország területéről voltak a legtöbben) sokkal nyitottabbak a barátkozásra ilyen tekintetben és nagyon örülnek neki, ha külön figyelmet fordítasz rájuk és barátkozni próbálsz. Nem kell tartanod ettől különösen, a kezdeti szégyenlősséget, viszonylag korán le lehet vetkőzni. Ezt tartom az egyik legjobb dolognak, amit Cipruson tanultam meg, hogy most már lazán oda tudok menni bárkihez beszélgetést kezdeményezni.

Esténként érdemes felkészülnöd, arra, hogy ha lány vagy, akkor tuti, de ha fiú, akkor is néhány helyen biztosan kell tartanod mini discót a gyerekeknek, ami egy kb. félórán át tartó folyamatos ugrálást jelent. 🙂 Én szerettem csinálni, mert a gyerekek tényleg nagyon imádták és teljesen eksztázisba jöttek, de egy pár hónap után, már hánytam, ha meghallottam a mini disco zenéit. Hiszen jóból is megárt a sok.

A mini disco után, minden este bingót játszottunk, ami egy angol szerencsejáték féleség. Utána rendeltünk valamilyen előadót, pl. táncost, énekest, bűvészt vagy mi csináltunk valamilyen programot. Nagy valószínűséggel nem úszod meg, hogy színpadon szerepelj, de mi sem voltunk ilyen beállítottságúak, ez ne riasszon vissza. 🙂 Jó buli volt. Pl. csináltunk film quizt, amikor eljátszottunk rövid jeleneteket filmekből.

A szabadnapokat, amelyeket párként egy napon kaptunk meg, strandolással és Ciprus felfedezésével töltöttük. Nagyon szerettük a valószínűtlenül türkizkék tengert és a kirándulásokat, amiket a Ciprusról szóló többi cikkben írtunk le. 🙂 http://repjegyaborondben.hu/ciprus/

Ciprustól bónuszban

Ha, úgy érzed egy picit benyomnád a szünet gombot a jelenlegi életedben, mert nem tudod, hogyan tovább, akkor irány Ciprus! Reméltem, hogy az utazás és a több hónapos külföldi tartózkodás után megtalálom az utam. Így is lett. Egyszer csak hirtelen egy pillanat alatt tudtam hogyan tovább, tudtam, hogy mit fogok kezdeni magammal, ha hazaértem. Elindítok egy utazós bloggot Tomival és apránként be fogom járni a világot. Keresek egy munkát, miközben tervezzük a nagy utazást Ázsiába. Idáig jól halad a terv. 🙂 Elindult a blog, amiben végig lehet majd követni, hogyan válunk utazókká és találtam már munkát is és már meg is van, hogy Bali és Kambodzsa a következő úti cél. 🙂 Mi a Cipruson töltött idő alatt találtuk meg, hogy tudatosan szeretnénk az életünket az utazás felé irányítani.

Ha érdekelnek az úti tippjeink katt a főoldalra! Ott találod a cikkeinket. 🙂 Vagy kövess facebookon és Instagrammon.