Látnivalók Ayia Napa és Protaras környékén

Volt szerencsénk 6 hónapot Cipruson dolgozni, így a közvetlen környék látnivalóit sikerült bejárnunk. Ezekből készítettünk egy rövidke összeállítást. (Ha érdekel a cipruson töltött időnkhöz kapcsolódó munkavállalás, olvasd el az ”Animátorkodás Cipruson” című cikkünket.)

Ciprusról általában:

Tavasztól ősz végéig tartó forró nyár, hihetetlenül türkizkék tenger és rengeteg macska.

Megközelítés: a Wizzair légitársasággal előszezonban olcsó az utazás költsége, viszont amint főszezon lesz, nehezebb jobb árú repjegyet vásárolni. Mi azt ajánljuk, ha Ciprus a terved vedd meg pár hónappal előbb a jegyedet.

Famagusta és Varosha”szellemváros”

Mi azz Original Red Bus nevű buszos céggel mentünk megnézni Famagustát bár először bérelt járművel szerettünk volna átmenni, de erről a helyiek lebeszéltek, mivel Famagusta már a török oldal része és a görög oldalon bérelt autóval vagy robogóval az átkeléshez plusz díjat kell fizetni, illetve ha bármi problémád lesz pl. defekt stb.. nem jönnek érted megmenteni, mert az már a török oldal. A városról tudni kell, hogy a ciprusi görögök egy része, a Görögországgal való egyesülés érdekében államcsínyt kíséreltek meg. Erre válaszként Törökország 40.000 fős hadsereggel szállt partra a sziget északi részén és megkezdte annak teljes megszállását. Így Ciprus mind a mai napig 2 részre van osztva, beleértve Nicosiát, a fővárost is. Ciprus török megszállására és a török-görög konfliktusra jó példa Varosha, amely valaha virágzó turistaparadicsom volt. A ma már csak ”szellemvárosnak ” nevezett település üresen áll, mivel a megszállás után nem tudtak megegyezni a város értékein, így jelenleg is katonai őrzés alatt áll. Szomorú és elgondolkodtató helyzet. A busszal először Famagusta egzotikus, templomokkal teli városát tudjuk megtekinteni, ahol a török bazárokban kamu cuccokat, török édességeket vásárolhatunk. Érdemes az egyik étteremben vagy bárban megkóstolni a török Efes sört csapolva, amelyet cukrozott földimogyoróval szolgálnak fel. Famagusta meglátogatása után, a már fent említett Varoshát vettük célba. Ahova nem lehet belépni, sem fotózni, csak a tengerpartról van lehetőség megfigyelni az üresen álló hoteleket és épületeket. A tengerpart itt tényleg nagyon gyönyörű (nem véletlenül volt egykor kedvelt Varosha a turisták körében) és kaptunk egy kis időt a strandolásra is. Nekünk volt szerencsénk egy teknőssel is találkozni, ami egy nagyon emlékezetes emlék marad.

Protaras

Igazi üdülőváros. Két szép homokos tengerparttal a Sunrise beach-el és a Fig Tree Bay-el. Protaras belvárosa tulajdonképpen csak szuvenír boltokból, szórakozóhelyekből és éttermek sokaságából áll. A városka szélén egy magas sziklaszirt tetején található egy kápolna, aminek a megmászása jó kis délutáni kikapcsolódás. A tengerparton több vízi sport kölcsönző is található, ahol az ejtőernyőzés mellett mindenféle extrém dolgot ki lehet próbálni. A legbulisabb program. 🙂 Esti időtöltésnek pedig mindenképpen ajánljuk a Fantastico Luna Parkot, ahol minigolf, léghoki, kisvonat és még rengeteg játék várja az odalátogatókat.

Cavo Grecco

A Cavo Grecco nemzeti park számos természeti csodát rejt magában. Béreljetek robogót, vagy autót(buggyt) és egy felejthetetlen napban lesz részetek! A Kéklagúna fölött található az összes ciprusi kedvcsináló képsorozaton megtalálható valóban gyönyörű természetes sziklából kialakult híd. (”Love bridge”-nek nevezik a helyiek) Ide mindenképp látogassatok el! Ha egy kicsit túlmentek a Love bridge-en, a csücskön egy tipikus görög kék-fehér templomot találtok. Itt van lehetőség a sziklában vájt lépcsőn lemenni a tengerhez és csobbanni egyet. A nemzeti park másik nagy látványossága a tengeri barlangok, amik hihetetlenül lenyűgözőek. Miután kigyönyörködtétek magatokat, pattanjatok vissza a motorra és irány a kilátó! Érdemes megvárni a naplementét és végignézni, ahogy lezárul egy csodás nap. Szép emlék lesz, ne hagyjátok ki!

Ayia Napa

A környék legnépszerűbb városa. Főképpen az éjszakai élet és az ellenállhatatlan homokos tengerpartja miatt. Nagyon ajánljuk mindenkinek, aki szeret bulizni. Napközbeni programlehetőségnek a kolostor megtekintése határozottan kötelező program. Építészetileg nagyon szép. Utána érdemes kimenni a fentebb említett tengerpartra, a Nissi Beach-re, ami a népszerűsége miatt nagyon zsúfolt, de így is el lehet tölteni egy jó kis srandolós délutánt és sétálgatni a környéken található sziklákon.

Ha szeretitek az aqua parkokat, akkor érdemes rászánni egy napot az Ayia Napa tematikus aqua parkra. Arra viszont számítani kell, hogy nagyon drága.(38 euró/fő)

Larnaca

Itt található Ciprus egyik reptere. Igazi nagyváros, számos vásárlási lehetőséggel és étteremmel, illetve múzeumokkal. Larnaca is, mint Ciprus sok városa, rendelkezik török belvárossal, ahol sok egzotikus és gyönyörű épületet találhatunk. Ennek ellenére Nicosia után egy picit csalódás volt, mivel itt sok az új épület és nincs akkora topzódás a látnivalókban, mint Nicosiában. (Nicosiáról hamarosan készül egy külön cikkünk is.) Amennyiben Ciprusra szeretnél utazni, így feltételezem a strandolás is nagyon fontos számodra, ezért a larnacai szállást nem igen ajánljuk, mert nagyon kiépített városi tengerparttal rendelkezik. Jobb, ha Protarast, Ayia Napát vagy a sziget túloldalán található Phaphost választod.Booking.com