Hasznos applikációk Ázsiába utazóknak:

MAPS.ME – szinte a legtöbbet használt applikációnk, ez egy offline térkép amit a közösség tud szerkeszteni, mint te vagy én, ezért vannak benne nagyon jó és nagyon érdekes „bejegyzések/jelölések” pl: egy útszakaszra valaki azt írta be, hogy „Soha ne gyere erre az útra, tényleg ne”- mi mentünk és nem kellett volna… – szóval fogadjátok meg. Tökéletes motoros navigációnak vagy csak megnézni, hogy hol vagy, vagy mik vannak a környéken, sőt 6 féle színnel meg is jelölhetsz helyeket magadnak, hogy mi az amit láttál vagy látnod kell, vagy hol van étterem stb… A legjobb 🙂 (nem sajnos nem szponzorálnak…még)

AirAsia – repjegy kereséshez, becsekkoláshoz és mert valószínű ezzel fogsz repülni Ázsián belül. A világ legjobb fapados társaságának választották őket. Nekünk soha nem volt semmi gondunk velük, ingyenesen lehet a repülőtéren becsekkolni és a feladott poggyásznál 1 kg-ot is simán elnéznek (21 kg-ig jó). A kézit egy két reptéren mérik (7 kg lehet).

Tipp: mobil applikáción foglalásnál tudsz vegetáriánus ételt választani ingyen, laptopról nem (vagy én nem találtam).

TurkishAirlines (Mi ezzel repültünk KL-be és haza)Nyomon tudod követni a foglalásod és tudsz módosítani rajta, ha szeretnél. Turkishen kb 10 féle étel közül tudsz választani, adnak plédet, fülhallgatót, papucsot, zoknit, füldugót, szemfedőt stb… Minden rendben volt velük.

Momondo és Skyscanner és van még pár – Mind a kettőn szoktam keresni, mert néha az egyik dobja ki a jobb ajánlatot néha pedig a másik. Amit én kerültem eddig, hogy egy közvetítő oldalról vegyek jegyet. Mondjuk ha nagyon nagy árbeli különbség lenne elgondolkoznék, de eddig ilyen 5-10.000 Ft-nyi különbség volt és inkább maradtam a légitársaság oldalánál, sokkal megnyugtatóbb és ha történik valami akkor nem küldözgetnek az egyik helyről a másikra, hogy ki is a felelős…

Uber és az ázsiai tesó a Grab – Szinte mindig a Grabet használtuk, lehet fizetni készpénzzel és kártyával is. Azonban résen kell lenni, mert hiába nagyon olcsó az Uber és a Grab is nem mindig megy gördülékenyen a dolog. Leírtunk nektek néhány tanulságos sztorit, amikor nem ment minden olajozottan. Ezek ellenére, hasznájátok bátran mindkét céget, mert sokat lehet spórolni velük!

Sztori 1: egyszer kipróbáltuk az Ubert is, mert ahol voltunk (egy eldugott faluban a hegyekben) ott csak náluk volt elérhető autó.(1 db) Lefoglaltuk az autót (nagyon reménykedve, hogy nem ragadunk a hegyekben örökre) és el is indult a sofőr (az app lehetővé teszi, hogy térképen lásd a sofőr helyzetét és mozgását). Csak pár percet jött felénk aztán megállt. Negyed óra múlva ráírtunk, hogy jön-e, a válasz igen volt, de továbbra sem volt mozgásban. Arra gondoltunk a GPS nem működik rendesen és a térkép lefagyott, de egy óra volt mire odaért. A fő probléma az volt, hogy a sofőr a számlálót nem akkor indította el amikor felvett minket, hanem akkor amikor elindult értünk. Ezzel nem is foglalkoztunk, csak örültünk, hogy úton vagyunk végre. A kártyás fizetést választottunk. Az út árának kb. 3500 Ft-ot írt a rendszer, amit jónak találtunk. Ez egy szerpentines, szakadó esős, 2 órás út volt a hegyekből. Rendben megérkeztünk és mivel a mobilnet néha gyenge, így rá se néztem az Uberre. A sofőrünk kérdezte, hogy ugye akkor kártyával fizetünk, mondtuk igen. Kis idő múlva jött a számla az útról, hogy 8000 Ft-ot fizettünk. Nem értettük a dolgot. Megnéztük a számlát és az elején említett korai számláló elindításának okán plusz idő díjat és dugódíjt számított fel a rendszer. Írtunk az Ubernek, hogy ez nem korrekt és utánajártak a dolognak. Megköszönték, hogy szóltunk, hogy nem jó a rendszerük és másnapra visszautalták a különbözetet. 🙂

Sztori 2:  Grab-en bejelöltük a kártyás fizetést. Megérkezett a sofőr és azt mondta, hogy adjunk inkább készpénzt. (Nem volt nálunk készpénz, másnap reggel akartunk levenni.) Mondtuk neki, hogy nyilván nem véletlenül jelöltük be a kártyás fizetést, nem tudunk annyi készpénzt adni, mint az út lenne. Nem hitte el és mivel nem jutottunk dűlőre hívtunk egy másik sofőrt, aki szintén eljátszotta ugyanezt. És a harmadik is. Kezdtük úgy érezni, hogy ez egy vicc és vesz minket egy kandi kamera. A hab a tortán az volt, amikor azt kezdték el ismételgetni, ha nincs kp-énk akkor adjunk dollárt. 😀 Mintha a dollár nem lenne ugyanúgy készpénz!? A negyedik sofőr végül elvitt minket. 🙂

Sztori 3: olyan esetbe is bele lehet ütközni, hogy a rendszer által kiírt áron felül is kérnek pénzt. Ez történt velünk, amikor Ubudból a hegyekbe utaztunk. Szintén kártyával fizettünk. Amikor kiszálltunk és besétáltunk a szállásunkra a sofőr utánunk szaladt, mondván, hogy szeretne még pénzt, mert nagyon szerpentines volt az út. Ez így volt meg kell hagyni és útközben mi is terveztünk adni neki borravalót, de az út felénél meggondoltuk magunkat, mert elkezdett sóhajtozni, hogy bár ne fogadta volna el ezt az utat, soha többé nem akar erre jönni. Ez természetesen érthető, de ezt mégsem az utasai előtt kellene. Persze, amikor utánunk szaladt adtunk neki valamennyit, de arra meg beszólt, hogy csak ennyit? Szóval néha érdekes esetekkel is lehet találkozni. 😀

XE – A tökéletes pénzváltó. Ki tudsz választani mindenféle pénznemet és alatta kiírja bármelyik másikba, hogy az mennyi Ft, Dollár, Euró vagy bármi.

Tipp: pénzváltásnál is használd! Válaszd ki hogy mennyi pénzt szeretnél váltani és a telefonodon ellenőrizd, hogy hasonló összeget kapsz-e mint amit az app ír.

Trabee Pocket – Költségvetés nyilvántartó. Be tudod állítani, hogy mennyi pénzed van (abban a pénznemben, amit éppen használsz) és látod, hogy mikor mire mennyit költesz.

Booking, Agoda, Airbnb – Használjuk ki, hogy mindenhez van már app! Így könnyen rá tudunk nézni a foglalásunkra bárhol legyünk is! Érdemes összehasonlítani az Agoda és a Booking árait, mert van hogy a kiszemelt szálláshely az egyik foglalási oldalon olcsóbban van fent mint a másikon. Az Agodánál érdemes figyelni arra is, hogy a foglalás utolsó részénél számolja csak fel a szolgáltatás díjat (10%) és az adót (6%), amit a Booking már az elejétől fogva.

Flickr – Ez egy fotómegosztó oldal, ahol adnak 1 TB-nyi ingyen tárhelyet. Ide szoktam napok szerint feltölteni az összes képet, így van egy biztonsági mentésem, ahonnan teljes méretben le tudom tölteni őket, ha valami gond lenne és a család is meg tudja nézni link birtokában. Jó funkció még, hogy a galériával is összekapcsolható, ahonnan automatán feltölti a képeket a tárhelyedre.

Smartbank(OTP) és Gránitbank vagy persze a saját bankod– Nyomon tudod követni a számláidat, nem kell az SMS-ért külön fizetned és ha gond van egyből tudod tiltani a kártyákat.

Jegyzetek – Csak mert bármikor bármi eszedbe juthat vagy láthatsz valamit, amit nem szeretnél elfelejteni.

Következő: