Karácsonyi hangulat Varsóban

alternatíva a karácsony előtti bécsi kirándulás helyett

Amikor megérkeztünk hó volt. Ez már eleve megadta a hangulatot + még a karácsonyi giccsbe öltöztetett város. Ennyi karácsonyi díszítést még nem láttunk nagyvárosban, mint Varsóban.

Megközelítés:

Varsóba hihetetlen olcsó áron lehet eljutni. Mi Wizzair clubtagként utaztunk mindössze 12.000 Ft-ért 2 főre oda-vissza.  A reptérről a 175-ös busszal mentünk a belvárosba, amit átszámolva egy 350 Ft-os vonaljegy árából tettünk meg.

Szállás: 4 éjszakára mindössze 30.000 Ft- ba került és 20 perc villamosozásra volt a főtértől.

Repjegy a bőröndben tipp: a szállás nekünk nagyon bejött és most is jó árban van. A booking.com weboldalán itt tudod csekkolni, hogy neked is tetszik-e.Booking.com

A városról:

A II. világháború során, majdnem teljesen leromolták, így az óvárost és a legtöbb régi épületet a régi képek, dokumentációk és tervek alapján újraépítették, így nincsenek rossz állapotban lévő omladozó falak, de az épületek formáját és színét rekonstruálták. Amikor olvastunk a város történetéről már, akkor kialakult bennem egyfajta szimpátia és tisztelet, hogy milyen nagy dolog összefogni a túlélőknek és újraépíteni egy egész várost.  A város éppen ezért még mind a mai napig nagy tempóban épül. A Kultúrpalota mellett felhőkarcolókat, modern bevásárlóközpontokat és rengeteg éttermet találunk. Éppen ezért Varsó bevásárló turizmusa is nagyon erős.

Amit imádtunk az a street art volt, nagyon tetszett, ahogy a tűzfalakat díszítik.

Kedvenc helyünk Varsóban a Lazienki park volt, a tavon épült kastéllyal. Télen is gyönyörű, mindemellett a színes élővilág plusz vidámságot hoz a programba. Ha szombaton mentek a kastély ingyen megtekinthető. (Ellenben, ha másik nap, nem ajánljuk, hogy kifizessétek a belépőt, mivel az egész nagyon pici kb. 10-15 perc alatt bejárható és nem annyira kihagyhatatlan a berendezése, hogy a túlárazott belépőt megérje. )

Repjegy a bőröndben tipp: érdemes ellátogatni a Wilanówi kastélyhoz. Nagyon szép kívülről és az épülethez geometrikus mintájú kert is tartozik, amit ha nem télen mentek szintén megcsodálhattok, de semmiképpen nem ajánljuk a kastélyba való belépést, mivel a mi véleményünk szerint nagyon ízléstelenül rendezték be. Viszont a kastély melletti Plakátmúzeum jó program.

Gasztronómia:

Ne hagyd ki a varsói sűrű forró csokit. Sok helyen kapható pl. a Wedelben és a Green Café Néróban, ami egy kávézólánc sokféle sütivel, szendviccsel, kávéval és teával. Jó volt tapasztalni Varsóban, hogy kevés az amerikai gyorsétterem és inkább mindenki próbálkozik egészségesebb és jobb alapanyagokból készült ételt fogyasztani.

Kötelező étterem a Zapiecek, amelyben kifejezetten lengyel ételeket kóstolhatunk meg. 3 éttermük is van a városban, mivel nagyon népszerű.  Éppen éhesen keresgéltünk, hogy hova kellene beülni, ami lengyel (mert nagyon sok az egyéb nemzetek konyhájára alapuló étterem is), amikor sort pillantottunk meg az utcán. A kirakott étlapon megnéztük a lehetőségeket és a népszerűség is elég meggyőző volt. Nagyon érdemes bemenni és mindenféle karácsonyi italt is választhatsz a szuper finom lengyel specialitásod mellé, mint pl. forralt bor, forralt sör, hibiszkuszital stb…

Ajánljuk még a Trattoria Rucola nevű olasz éttermet is. Életünk legjobb pizzáját ettük ott és mellesleg a design is megnyerő.